Menu

Kaj je putika?

0 Comments


Putika je presnovna bolezen, ki jo imenujemo tudi protin. Gre za bolezen, pri kateri v našem telesu začnejo nastajati večje količine sečne kisline, njeni kristali pa se nato začnejo nalagati na sklepih in drugih tkivih. To povzroča močne bolečine, prisotna pa je lahko tudi oteklost sklepov ali celo vročina. Če je ne zdravimo, lahko privede do vedno večjih težav s sklepi ali celo njihovih deformacij, prevelika količina sečne kisline pa lahko povzroči tudi težave z ledvicami.

Močne bolečine v sklepih

Putika se običajno začne kazati kot oteklina na enem od sklepov. Največkrat gre za palec na nogi, ki postane pordel, vnet in otekel, pa tudi boleč. Sčasoma se lahko pojavijo tudi težave z drugimi sklepi, pri čemer ima veliko ljudi težave predvsem s koleni. Napadi bolečine se sicer pojavljajo občasno, vendar so lahko zelo neprijetni, saj jih spremlja močna bolečina v sklepih in obsklepnih tkiv, ki jo lahko spremlja tudi zvišana telesna temperatura. Bolečina lahko traja od enega do dveh tednov. Običajno so težave še večje pri osebah s prekomerno telesno težo. Z leti lahko bolezen postane kronična, pri čemer se lahko pojavijo tudi okvare ledvic in ledvični kamni.

Kako si lahko pomagamo?

Za ohranjanje svojega zdravja in dobrega počutja lahko veliko naredimo tudi sami. Pri tem je pomembno:

  • da se izogibamo hrani, ki vsebuje veliko purinov,
  • da se držimo ustrezne diete,
  • da ne pretiravamo z velikimi količinami hrane,
  • da pijemo veliko tekočine,
  • da se izogibamo alkoholu, kavi in pravim čajem,
  • da se izogibamo stresu.

V primeru hujših težav si lahko pomagamo tudi z ustreznimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik, vendar pa marsikdo uspešne težave s protinom rešuje tudi samo z dieto. Pomembno pa je, da se te čim bolj dosledno držimo ne le v času po napadu, ampak ves čas – tako torej, da spremenimo svoje prehranjevalne navade. To sicer nikakor ni enostavno, a vredno je poskusiti, saj tako lahko zelo omilite težave, ki vam jih povzroča putika, ter tako zaživite veliko bolj kakovostno!