Menu

Lovilec maščob za kuhinje in prehranjevalne obrate

0 Comments


lovilec maščob

Lovilec maščob Hauraton

Lovilec maščob je naprava, ki jo je po zakonu treba montirati na odvod vode v večjih kuhinjah ter prehranjevalnih in gostinskih obratih. Tam se namreč pri delu uporabljajo rastlinska in živalska olja ter maščobe, ki se tako pogosto znajdejo tudi v odpadni vodi, ki jo je treba odvesti iz takšnih obratov. Zaradi tega je treba tako odpadno vodo pred iztokom obvezno prečistiti oziroma iz nje odstraniti vse onesnaževalce s temu namenjeno in posebej zasnovano napravo, katere uporabo predpisuje tudi zakonodaja.

Odpadna voda ne sme biti onesnažena

Lovilec maščob preprečuje, da bi se v iztok ali kanalizacijo spustila onesnažena odpadna voda. Onesnaženost odpadne vode namreč lahko povzroči velik ekološki problem, kar je vsekakor treba preprečiti. Zato se na obrate in površine, pri katerih bi lahko prišlo do takšnega onesnaženja, namešča naprave, ki to lahko učinkovito preprečijo. Odpadna voda namreč ne sme biti onesnažena, predvsem pa v njej ne sme biti ostankov rastlinskih in živalskih olj ter maščob, kar se pogosto zgodi prav v vseh obratih, kjer takšne snovi uporabljajo pri kuhanju, pripravi ali proizvodnji hrane. Zaradi tega je v takšnih obratih odpadno vodo nujno treba čim bolje prečistiti, preden se jo spusti dalje.

Izbrati je treba dovolj učinkovito napravo

lovilec lahkih tekočinLovilec maščob je na voljo v različnih izvedbah. Vse naprave imajo enak namen uporabe, torej to, da čistijo odpadno vodo oziroma odstranjujejo onesnaževalce iz nje, ne naredijo pa vse naprave tega dovolj učinkovito. Nekatere med njimi za to lahko veliko bolje poskrbijo kot druge, sploh ker se proizvajalci trudijo za to, da bi izdelali čim bolj učinkovite modele s čim boljšimi prečiščevalnimi zmožnostmi. To je pomembno tako zaradi samega varovanja okolja pred onesnaženjem kot zaradi zakonodaje, ki na področju varstva okolja postaja vse strožja.

Čeravno morda neka naprava danes ustreza zakonskim standardom, pa se zaradi zaostrovanja zakonodaje na tem področju zna v prihodnosti zgoditi, da temu ne bo tako. Takrat boste morali takšno napravo v določenem roku menjati, četudi bo še čisto uporabna, kar je seveda povezano z dodatnimi stroški. Zaradi tega se veliko bolj splača že zdaj odločiti za najbolj zmogljivo napravo, ki je trenutno v ta namen na voljo na tržišču. Tako vam ne bo treba biti v skrbeh zaradi morebitnih sprememb zakonodaje, saj bo vaša odpadna voda odlično prečiščena.