Menu

Parket talno gretje – kaj morate vedeti pred nakupom?

0 Comments


Za kakšno talno oblogo se odločiti, če so v tla vgrajene cevi za toplovodno ogrevanje? Katera talna obloga se najboljše kombinira s takšnim načinom ogrevanja in na kaj vse je treba biti pozoren pri izbiri? So lesene talne obloge sploh primerne za uporabo v ta namen, kakšne izbrati in na kaj vse je treba paziti pri polaganju? Parket talno gretje je vsekakor dobra kombinacija, sploh ker so sodobne vrste prilagojene tako, da so primerne tudi za polaganje v prostorih, kjer je nameščeno talno ogrevanje.

Les je primeren material za kombiniranje s talnim ogrevanjem

Parket talno gretjeLesene talne obloge brez težav kombinirate s talnim ogrevanjem, je pa vseeno v večini primerov bolje, če v ta namen izberete gotovi in ne masivni parket. Parket talno gretje namreč prekrije, zato je od njegove toplotne prevodnosti odvisno, kako dobro boste toploto občutili na površini oziroma kako dobro se bo ta širila v prostor. Talna obloga, ki jo kombinirate s talnim oziroma toplovodnim ogrevanjem mora torej biti:

  • čim bolj toplotno prevodna,
  • takšna, da dobro prenaša temperaturne spremembe,
  • čim tanjša, da lahko toplota učinkovito prehaja čeznjo.

Zaradi tega masivne vrste niso vedno najbolj primerne v ta namen, saj imajo običajno preveliko debelino. Če si res želite masivne lesene talne obloge, a imate v prostoru vgrajeno talno ogrevanje, potem je treba izbrati talno oblogo nekoliko manjše debeline. O tem, katera bi bila najbolj primerna izbira v vašem primeru, vam bo najbolje znal povedati proizvajalec oziroma ponudnik, ki prodaja takšne talne obloge.

Parket talno gretje – kaj pa polaganje?

Poleg same izbire lesene talne obloge pa je zelo pomembno tudi pravilno polaganje. Če je v prostoru nameščeno oziroma vgrajeno talno ogrevanje, je namreč postopek polaganja nekoliko drugačen oziroma bolj zapleten. Zaradi tega se je treba pri proizvajalcu talne obloge oziroma ponudniku, pri katerem ste jo kupili, natančno pozanimati o navodilih za polaganje, pri tem pa upoštevati tudi splošne nasvete o polaganju v prostore, kjer se uporablja takšen način ogrevanja. Le tako je možno zagotoviti pravilno vgradnjo ter zagotoviti učinkovito ogrevanje tal.