Menu

Si želite nov parket?

0 Comments


Parket je odlična izbira skoraj za vsak prostor! Odlikujejo ga namreč prekrasen videz in zelo dobre lastnosti, kar se tiče odpornosti in vzdržljivosti, saj gre za skorajda trajno talno oblogo. Prav zaradi tega gre za eno najbolj priljubljenih lesenih talnih oblog, ki jo lahko najdemo položeno v številnih dnevnih sobah, spalnicah, otroških sobah, stanovanjih, pisarnah in različnih drugih prostorih.

Hrast je še vedno številka ena

Čeprav je parket na voljo v številnih različicah in so dandanes na voljo mnoge vrste lesa, iz katerih je lahko izdelan, pa še vedno med njimi najbolj priljubljen ostaja hrast. Hrastov les je namreč že od nekdaj zelo cenjen in velja za enega najbolj žlahtnih vrst lesa. Poleg tega pa ima tudi vrsto drugih odličnih lastnosti, zaradi katerih se ga uporablja za izdelavo talnih oblog, pohištva in še marsičesa drugega. Za hrastov les je značilno:

  • da je zelo trden,
  • da ima visoko obstojnost,
  • da je lepega videza,
  • da je iz njega možno izdelati kakovostno pohištvo, talne obloge itd.

Pri tem je treba vedeti, da obstaja več vrst hrasta, ki se razlikujejo med seboj, predvsem pa se razlikuje tudi kakovost lesa hrasta. Zaradi tega je zelo pomembno, katero vrsto izberete, kar vpliva tako na videz kot na obstojnost talne obloge.

Lakiran ali oljen les

parketi LjubljanaParket je lahko lakiran ali oljen. Čeprav lakiranje velja za bolj uveljavljeno izbiro, ki poskrbi za zelo dobro zaščito lesa, pa se je v zadnjem času dodobra uveljavil tudi postopek oljenja. Ta poskrbi za bolj naraven videz lesa oziroma tega s postopkom oljenja lahko še poudarimo. Glavna razlika med obema postopkoma je torej končni videz lesene talne obloge, pri čemer so danes na voljo zelo kakovostna olja in laki, zato oboji les odlično zaščitijo. Hkrati pa so oboji tudi ekološko neoporečni oziroma prijazni do okolja.

Poleg same razlike v videzu je tako razlika med obema postopkoma predvsem v vzdrževanju in odpravljanju poškodb. Če je lesena talna obloga oljena, je odstranjevanje poškodb iz nje zelo enostavno, saj lahko pobrusimo posamezno deščico in jo na novo naoljimo, medtem ko moramo pri lakirani leseni talni oblogi v primeru poškodb pobrusiti cela tla in jih na novo polakirati. Moramo pa zato postopek oljenja ponavljati na približno vsaki dve leti, kar pri lakiranju ni potrebno.