Menu

Separatorji za avtomehanične delavnice in druge obrate

0 Comments


Lovilec olj

Separatorji AQUAFIX – Hauraton

Povsod, kjer zaradi narave dela lahko pri tem v odpadno vodo zaidejo tudi olja, maščobe in ostale podobne snovi, so po zakonu nujni separatorji. Zakonodaja na tem področju je precej stroga, kar ni niti čudno, saj lahko olja in maščobe močno onesnažijo vodne vire. Na srečo pa je to mogoče preprečiti na precej enostaven način – z uporabo ustreznih naprav, ki lahko učinkovito poskrbijo za to, da do tega ne pride.

Kako delujejo separatorji?

Separatorji so naprave, ki delujejo po enostavnem principu oziroma izkoriščajo to, da imajo olja in maščobe nižjo gostoto od vode. Zaradi tega se zadržujejo na površju odpadne vode in jih je od nje možno dokaj enostavno ločiti. Na tak način je mogoče poskrbeti za to, da omenjeni onesnaževalci ostanejo v separatorju, medtem ko prečiščena odpadna voda lahko odteče.

Prav zaradi tega nekateri to napravo imenujejo tudi lovilec olj in maščob. Tehnično gledano pa gre za napravo, ki poskrbi za obdelavo odpadne vode v skladu z zakonskimi predpisi in standardi, predvsem pa napravo, ki skrbi za bolj čisto okolje in za ohranjanje vodnih virov.

Kakšen lovilec olj izbrati?

Pri izbiri je pomembno najprej premisliti, kakšne so vaše tehnične zahteve ter nato poiskati ustrezen model, ki bi bil najbolj primeren za vas. Ena od pomembnih lastnosti pa je tudi to, koliko prostora zasede določen model, saj navadno tega ni na razpolago prav v izobilju. Zato je pomembno, da ima lovilec olj čim bolj kompaktno zasnovo, seveda pa mora biti tudi čim bolj učinkovit.

Pred izbiro se splača preveriti še, kako poteka čiščenje, saj je pomembno, da je postopek čim bolj enostaven. Pa tudi, ali vam naprava omogoča avtomatično javljanje takrat, ko jo je treba izprazniti ali pride do težav pri njenem delovanju.

Kje vse se uporabljajo lovilci olj?

Zakonodaja natančno določa, kje vse se morajo uporabljati separatorji oziroma lovilci olj in maščob. Načeloma pa velja, da jih potrebujejo:

  • avtomehanične delavnice,
  • bencinske črpalke,
  • postajališča na avtocesti,
  • industrijski obrati,
  • parkirne hiše in parkirišča,
  • avtohiše,
  • vojaška območja,
  • večji gostinski obrati,
  • hoteli itd.