Menu

Sonce je glavni vir za vitamin D

0 Comments


Glavni vir za vitamin D so sončni žarki, zato slednjega ne dobimo iz hrane, temveč iz sonca oziroma sončnih žarkov. Slednji tako niso le vir življenja, ampak pomembno vplivajo tudi na dobro počutje, pravilno rast in razvoj kosti ter celo preprečujejo nekatere bolezni. Zato je pomembno biti čim več na svežem zraku, pri čemer pa se je zagotovo treba zavedati tudi škodljivih vplivov sonca, na katere nikakor ne smemo pozabiti.

Je sonce zdravo ali škodljivo?

Vitamin D se tvori na koži, vendar vitamin D3je za njegovo tvorjenje nujen vpliv sončnih žarkov. Brez njih takšno tvorjenje ni mogoče, zaradi česar tudi ne pride do njegove absorpcije v telo. Če torej hočemo, da naše telo dobi vitamin D, je določena izpostavljenost sončnim žarkom vsekakor nujna. Po drugi strani pa vemo, da so sončni žarki tudi škodljivi, saj povzročajo UVA in UVB sevanje, ki škodita koži in jo uničujeta. Zaradi njih lahko pride celo do kožnega raka in drugih težav s kožo, zato je pri izpostavljanju soncu potrebna določena previdnost. A brez skrbi – za to, da vaše telo dobi vitamin D, je dovolj že nekaj minutk izpostavljenosti sončnim žarkom, kar pomeni, da se vam soncu ni treba pretirano izpostavljati, ampak se je pred njim najbolje zaščititi: s sončno kremo, pokrivalom, predvsem pa s tem, da v sončni pripeki čim več časa preživite v senci.

Sonce pozimi žal ni dovolj

Poleti vitamin D dobimo od sonca, pozimi pa je nekoliko drugače. Četudi boste veliko zunaj na prostem, ga na tak način ne boste mogli dobiti, razen če odpotujete kam daleč na jug. V Sloveniji pa žal pozimi to ni možno. Zaradi tega je vitamin D nekaj, kar večjemu delu populacije vsaj v tem delu leta močno primanjkuje. Rezultati so takšni pravzaprav za celo Evropo, zato bi morali vsi Evropejci v zimskem času jemati vitamin D. To potrjujejo tako zdravniki kot pediatri, ki opozarjajo, da je pomanjkanje v zimskem času kronično in da je slednjega možno na enostaven način preprečiti – z jemanjem prehranskega dodatka.

Kdaj začeti jemati vitamin D?

Vitamin D se lahko jemlje celo leto, ker pa ga večini ljudi v Evropi pozimi primanjkuje, ga tisti, ki se tega zavedajo, navadno jemljejo le pozimi. Vendar pa bi bilo bolj pravilno, če bi ga začeli jemati že v jesenskem dnevu. Ko se enkrat začnejo krajši dnevi z manj sonca, namreč zaloge hitro poidejo, zato je dobro, če jih napolnimo še pred tem – da ta prehranski dodatek torej jemljemo na zalogo, še preden ga ima naše telo premalo. Zato je pravi čas za začetek jemanja v zgodnji jeseni oziroma konec poletja. Iz istih razlogov pa ga je pametno jemati vse do pomladi ali še malo dlje. Če ga bo imelo vaše telo preveč, ga bo že samo izločilo, vsekakor pa vam bo primerna količina tega vitamina pomagala, da boste bolj zdravi, bolj odporni na viruse in prehlade ter se boste bolje počutili. Če ga do sedaj še niste jemali, je torej čas za začetek jemanja kadarkoli, najbolje pa točno zdaj.